The Tipsy Banker

Vítejte v Tipsy Banker.

V místě zapomenutých klasických koktejlů.
S těmito koktejly vás vezmeme zpět v čase
a připomeneme vám slavné celebrity z naší historie.
Naučíte se, jak připravit zapomenuté klasiky
jako profesionální barman.

Dnes jsme pro vás vybrali:
BLACKTHORN - FORGOTTEN CLASSIC COCKTAIL
Tipsy

Stává se také, že pod stejným názvem kolují v barovém světě různé nápoje. Například takový Blackthorn může být stejně kombinací ginu, vermutu a bitters jako nápoj na bázi irské whisky. A to je varianta Tipsy Banker Martiny Jacošové.

Black Thorn

 Trnka je anglický výraz pro opadavý keř s latinským názvem Prunus spinosa. Zdá se tedy logické, že základem stejnojmenného koktejlu by měl být trnkový gin. Přesto se nápoj na bázi irské whiskey objevuje také v koktejlových knihách zhruba stejně dlouho jako trnková varianta pod názvem Blackthorn. Je obsažen již v Manuálu Harryho Johnsona Barta Johnsona z roku 1900. Pod dvouslovným Black Thorn čtenáři najdou kombinaci stejného množství irské whiskey a suchého vermutu spolu s pár kapkamii hořkého a absinthu.

Robert Vermeire ve své knize Cocktails: How to Mix Them, vydané v roce 1922, uzavřel mezeru mezi slovy a popsal Blackthorn jako velmi starý koktejl, který připsal Johnsonovi a jako místo původu jmenoval New Orleans. Zdá se však, že koktejl není tak úzce spjat s přístavem Louisiana, protože chybí v knize z roku 1938 Famous New Orleans Drinks and How to Mix '. Pokud jde o datum vzniku, jelikož recept na "Trnku" v dřívějších Johnsonových knihách chybí, původ nápoje je nejčastěji kladem zhruba do roku 1890. A co má trnkový keř společného s Irskem? Existuje pro to i vysvětlení: tradiční irská vycházková hůl shillelagh je vyrobena z trnkového dřeva. Ačkoli Harry Craddock shledal Blackthorna na bázi whisky natolik zajímavým, že ho zařadil do The Savoy Cocktail Book (1930), zřídka se objevuje v koktejlových knihách vydaných v druhé polovině minulého století. Pro barový svět ji znovu objevil až Gary Regan, který v roce 2003 zveřejnil mírně upravený recept v The Joy of Mixology. Tipsy Banker Martina Jacošová to vnímá takto. „K původnímu receptu Blackthorn bych si dala trochu vermutu, abych zvýraznila chuť irské whiskey, a sladkost bych doladila přidáním sherry,“.